Foglossning tufft för parrelationen

Många gravida drabbas i någon grad av foglossning. Utöver de rent fysiska aspekterna som smärta och begränsad rörelseförmåga får det för många även en stor inverkan på det psykiska välbefinnandet. En kvalitativ, svensk studie från 2012 visar att bäckensmärtan kan vara starkt begränsande. Besvären orsakar sorg, frustration och är väldigt krävande för parrelationen.

Kvinnorna beskriver hur ”hela vardagen avstannar”, det sociala livet begränsas och oförmågan att kunna leva upp till egna och andras förväntningar – inte minst partnerns – orsakar isolering, besvikelse, sorg och frustration.

Orsakerna bakom bäckensmärta är till stora delar okänd, och effektiv behandling saknas. De flesta kvinnor tillfrisknar inom tre månader efter förlossningen, men det finns studier som visar att en del kvinnor omkring har kvarvarande besvär många år efter förlossningen.

Foglossning är också en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning bland gravida.

Kvinnorna i studien vittnar om en stor okunskap både hos arbetsgivare och i samhället i stort. Enligt forskaren Helen Elden skulle många kvinnor och par vara hjälpta av ett mer individualiserat stöd i syfte att förebygga ängslan och oro.

– Det är viktigt att kvinnor med bäckensmärta får stöttning under den här viktiga och speciella fasen av livet, säger Helen Elden, universitetslektor, medicine doktor och barnmorska vid Sahgrenska Akademin.

Bäckensmärta brukar upplevas i området runt skinkorna, blygdben och ljumskar. Den växlar ofta från sida till sida, den kan vara molande och huggande stråla ner på baksidan av låren. Smärtan förvärras om kvinnan står och/eller sitter en längre tid och när hon vänder sig om i sängen. Graden av bäckensmärta på kvällen står ofta i relation till hur aktiv kvinnan varit under dagen.

Orsaken till bäckensmärta är inte helt klarlagd men man vet att hormonet relaxin spelar roll. Det utsöndras tidigt i graviditeten och syftar till att öka rörligheten i bäckenets leder för att förbereda för barnets passage ner i bäckenet under förlossningen. I nuläget finns det ingen behandling som botar bäckensmärta under graviditeten men akupunktur och specifik sjukgymnastisk träning lindrar symtomen.

Enligt de nationella riktlinjerna kan stabiliserande träning hjälpa vid graviditetsrelaterad bäckensmärta. Body Awareness Gravid är lågintensiv stabiliserande träning som anpassas efter deltagarnas behov och stärker Dig både fysiskt och mentalt.

Life’s pregnant pause of pain: Pregnant women’s experiences of pelvic girdle pain related to daily life: A Swedish interview study publiceras i tidskriften Sexual and Reproductive Healthcare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.