Pannben, mod och tålamod

Backintervall Personlig Träning

Backintervall Personlig Träning

Personlig Träning –  En berättelse om Pannben, mod och tålamod

Att börja träna kräver mod. Mod att ge sig på något man inte kan eller är säker på att klara av. Jag har en kund som jag träffat under hösten. Hennes mål var att slippa känna rädsla och ångest inför tanken att behöva springa. Hon promenerade en hel del och har ett arbete där hon går minst 10000 steg/pass. Men hon sprang inte en meter när vi började. Hennes mål var att springa 5 kilometer. Kroppsligt så ville hon gå ner i vikt.

Så hon hade modet att ta det första, största och svåraste steget. Att bestämma sig och att börja. Jag skulle vilja säga att hennes allra största tillgång är hennes pannben. När hon har bestämt sig så har hon. Då är det målet som gäller oavsett om det är blodsmak i munnen eller hjärtat bankar som besatt.

Resultatet efter 10 veckor är att hon har uppnått alla sina mål. Hon tycker det är roligt att motionera. Hon har sprungit 50 minuter i ett sträck. Hon har gått ner 5 kg och 6 centimeter i midjan. Skafferiet och gottesakerna står ensamma.

Det tog lite tid för kilona att börja rasa. En förkylning kom i vägen.
Det är då det är viktigt att inte ge upp. Att tålmodigt kämpa vidare och tro på Dig själv och att Du kommer få se resultat. Det är också viktigt att se och uppskatta även de små framstegen. Att orka springa 4 minuter istället för 2 minuter är faktiskt dubbelt så länge. Det är också värt en belöning.

Generellt är det också så att det tar några veckors träning innan man uppnår en högre ”metabol träningsgrad”, men då ökar mängden fettsyrenedbrytande enzymer och kroppen blir bättre på att använda fett som energikälla. Redan efter 3-4 veckor av fysisk träning kan generellt en 40% högre energiförbränningsförmåga ses.

Det är nästan omöjligt att veta vad som kommer att hända med Din kroppsvikt och kroppssammansättning när Du ökar Din nivå av fysisk aktivitet. Det beror på att det är så nära sammankopplat med Din kost. Aptiten kan också påverkas på olika sätt  av fysisk aktivitet. Låga energinivåer och låga nivåer av insulin i plasma, något som ofta ses efter ett arbetspass, stimulerar aptiten. Å andra sidan kan intensivt arbete även sänka aptiten genom frisättning av hormonet CRH.
Generellt kan dock en ökning av fysisk aktivitet under minst 3-4 månader förväntas ge en nedgång i fettvikt med i snitt 0,1 kg per vecka. Nedgången i fettvikt är som regel alltid större än nedgången i kroppsvikt, och kroppsvikten förändras ofta inte alls på grund av en ökad muskelmassa. Nedgången i fettvikt tenderar att vara något större för män än kvinnor.

Det krävs också tålamod och mod att inte stegra träningen för snabbt. Framför allt för att minska skaderisken men även för att du förhoppningsvis ska hitta en träningsform och en livsstil som du kan håll under väldigt många år framöver.

Nästa mål för den här kunden är att öka farten. Mitt mål är alltid för alla min PT kunder att de ska ha roligt. Att de ska förbättra sin fysiska och psykiska hälsa. Att de ska få en starkare och mer hållbar kropp, på alla plan. Heja, heja!

One thought on “Pannben, mod och tålamod

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.