Lär Dig crawla – del 2

Jag tog bara tre crawltag i Vansbrosimningen 2014. Innan jag dör ska jag frisimma alla 3000m.

Min 6 åring vägrar använda armpuffar. Hon hävdar bestämt att hon kan simma. Jag håller inte riktigt med. Jag tror jag kunde simma i hennes ålder. Men kanske var jag likadan. Kanske tyckte jag bara att det var ocoolt med puffar och bestämde mig för att jag kunde simma.

Jag växte upp i en kommun med bra simundervisning. Det fanns ingen simklubb, inga simskolor men vi simmade 1g/v under hela grundskolan. Jag tror jag var ganska bra på att simma. Som jag minns det var det bara två killar i klassen som simmade snabbare än jag. Jag minns hur jag slet,  hur jag jagade längd efter längd, för att hinna med. Så höll vi på halva grundskolan, sen vet jag inte om de andra blev större och starkare, om jag tappade intresset eller om det var en kombination.

Så när det blev dags för Vansbrosimningen 2014 visste jag att jag skulle lyckas ta mig i mål på något sätt, men crawla ett enda tag, det kunde jag inte. Det känns som allmänbildning att kunna simma. Nu var det dags för mig att ta tag i detta.

Jag anmälde mig till en intensivhelg för att lära mig frisimma. För att våga gå dit tog jag först två privatlektioner av Björn på SK Lödde.

Tyvärr hann jag aldrig med det där med att öva. När det var dags för Vansbrosimningen hade jag två val: utnyttja tävlingen till att öva och kanske kunna crawla innan jag nådde mål eller fega ur och bröstsimma. 2014 var ett kallt simår, så kallt att tävlingsledningen halverade sträckan.

Kylan som isade i nacken och att jag faktiskt inte var säker på om det skulle gå snabbare att frisimma med min tekniknivå gjorde att jag valde bröstsim.

Men vad lärde jag mig då under mina försök?

  • Vattenläget

Ligger du som en sjöhäst i vattnet bromsar du dig själv. Tänk HHH, Huvudet, Häcken och Hälen ska ligga i linje. För att åstadkomma det kan du behöva ändra din tyngdpunkt. Tyngdpunkten kan du reglera med hjälp av hvudpositionen. Titta ner och fötterna flyer upp.

Jag har flera kunder som tränat Basal Kroppskännedom hos mig och sedan plötslig hittat rätt position i vattnet.

  • Andningen

Hitta din rytm, behöver du andas på varannat eller vart tredje armtag?

Anads ut redan under vattenytan.

Släng inte med hela överkroppen när du andas. Tänk att huvudet sitter fast i en pennvässare. En mer barnvänlig variant är att tänka ”Titta fiskar, lyssna fiskar”

  • Armarna och benen

Använd underarmarna som paddlar, inte som lövräfsor eller till att knäppa skjortan. Det innebär att armarna är starkare om de drar lite bredare och om du inte korsar mittlinjen.

Armarna har mindre muskler än benen. Mindre muskler drar mindre syre. Du kan alltså simma längre om du tar dig fram med armarna och använder benen främst till att styra och hålla vattenposition.

  • Öva

Ja, här önskar jag Dig Lycka Till. Själv säger jag som 6-åringen ”Jag vill inte öva, jag vill bara kunna simma”

Som nybörjare lär det räcka långt med 15 min teknikpass, så det borde inte vara så svårt att få till i vardagen

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.