Fokusera mera

22557950-origpic-4df688Hur finner man det underbara läget av fokus och närvaro? Vad kan vi uppnå om vi är mer fokuserade – på jobbet, i våra relationer och i våra egna tankar?

Att vara fokuserad är inte svårt, det är tvärtom en njutning. Vad som däremot är svårt är att bli koncentrerad.Fokus är också så mycket mer än prestation. I ett längre perspektiv är fokus att bland livets alla möjligheter och distraktioner våga välja och hålla fast vid sitt val. Att i strävan efter mer också se värdet i det vi har. Ett liv i fokus handlar inte om att prestera bättre – det handlar om att vara precis så bra som vi redan är.

Konsten att gå från ofokuserad till fokuserad har Christina Bengtsson, världsmästarinna i Precisionsskytte, skrivit en bok om. Härom dagen gav hon några tips när hon gästade Lotta Brome´ i P4. Här kan Du lyssna.

Christina Bengtssons tips:

  • Gör en sak och gör den bra.
  • Öva på att stå stilla. De flesta av oss förväntas prestera i stillastående, vid tex en muntlig presentation eller intervju.
  • Hitta en neutral tanke som kan slå ut de nervösa tankarna.
  • Tillåt Dig att befinna Dig i nuet utan störande och oroande tankar på vad som varit eller analysera vad som händer om Du inte lyckas prestera.
  • Mål och visioner sätter krav som skapar stress. Fokusera istället på de resurser Du redan har och jobba utifrån dem i nuet. Med ökade resurser blir hindren mindre och Du gör framsteg
  • Skriv ”Att INTE göra” listor. Hjälp hjärnan att hitta nya vägar som skapar fokus och frigör energi.
  • Ha tålamod. Våga vänta ut resultatet.

Hur länge orkar Du stå stilla? Utan att hänga på en höft eller byta ställning? När vi använder rätt muskler kan vi orkar stå stilla och samtidigt vara närvarande. En fysiskt stabil kropp skickar signaler till hjärnan som omvandlas till ”lugnt & tryggt”, vi kan frigöra oss från oroande tankar och bli mer fokuserade och närvarande.
Det övar vi oss på i Body Awareness.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.