Blir vi smarta av att träna?

Flera studier har försökt kartlägga om det finns något samband mellan att träna och att vara smart. Så verkar det vara. Vi blir smartare av att träna.
Enstaka träningspass på 10-40 minuter ger övergående neurokemisk effekter. Vi får förbättrad exekutiv förmåga, ökad uppmärksamhet, förbättrat arbetsminne och förbättrad läsförståelse. Det skulle alltså kunna vara en bra ide att lägga en gympalektion före varje skriftligt prov.
Exempel på exekutiva förmågor är
• Förmågan till att ta initiativ
• Tidsuppfattning, förstå sambandet mellan orsak och verkan
• Förmågan att planera och organisera
• Förmågan att övervaka sina handlingar, en funktion där handlingar ses hur de görs och om det sättet fungerar, denna funktion hjälper till med självkorrigering
• Förmågan att värdera egna handlingar
• Skapandet av struktur i vardagen
• Förmågan att motivera sig själv till handlingar
• Kunna skjuta upp behovtillfredsställelse
• Förmågan till automatiskt agerande
• Förmågan att fokusera uppmärksamhet, här krävs att ovidkommande saker kan blockeras
• Förmågan att hålla kvar uppmärksamheten både med och utan distraktioner, denna förmåga är begränsad till minuter
Vid enstaka träningspass försvinner fördelarna ganska snabbt.
Efter 8-13 veckor, kontinuerlig medelintensiv träning kan man se bestående effekter. Bäst effekt ger konditionshöjande träning med komplexa motoriska uppgifter. Lagidrotter och bollsporter är allra bäst eftersom de både är konditionshöjande aktiviteter där man även tränar på socialt samspel och strategier.
Arthur Cramer: är en forskare som studerat barn i åldern 9-10 år. Ju bättre de presterade på fysisk konditionstest desto större var deras hippcampus. Hippocampus är en struktur som visat sig ha förmåga att nybilda stamceller i hjärnan och lagra minnen. Barnen med bäst kondition hade även bäst resultat på minnestest och bättre lokalsinne
Vid Göteborgs Universitet har man genomfört en stor studie och bland annat tittat på förhållandet mellan fys testerna och IQ testerna vid mönstring.
Resultatet visade att männen med högre grad av kondition även hade högre IQ. Däremot kunde studien inte visa på något samband mellan större musklestyrka och högre IQ.

Så att ta en joggingtur har många fördelar. Behöver du hjälp att komma igång? Kontakta mig

Backintervall Personlig Träning

Backintervall Personlig Träning

2 thoughts on “Blir vi smarta av att träna?

    1. Anna

      Tack Maria!
      Det bästa var att låta barnen delta i aktiviteter som innehöll kondition, boll och lag. Det kan ju aldrig vara fel eftersom det har många goda effekter. Gäller bara att hitta en aktivitet som barnen (och frun) tycker är rolig också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.