Vintercykling

Att cykla racer är bland det bästa jag vet. Ändå har det hittills alltid blivit alternativ konditionsträning under vinter. I år tänkte jag att jag skulle hitta ett sätt att cykla året runt. Jag bad Cykelhandlaren i Löddeköpinge om lite tips för att göra vintercyklingen lättare, roligare och säkrare.

Tips Vintercykling
Det finns många olika sätt att kunna använda cykeln även senhöst/vintertid. Om man inte vill cykla på sin racercykel när snö, slask och salt kommer på vägarna finns det en perfekt vinterracer, Cyclocross.
En cyclocross är överlag lite mer kompaktare än en racercykel. Sittpositionen på en cyclocross är annorlunda man sitter lite högre än på en racer. Man har gjort cyclocrossen så att den går att utrusta med skärmar, pakethållare, finns även plats för dubbdäck. Denna cykel går ju förstås även att använda både vår, sommar och höst. En året runt träningscykel.
En del som cyklar landsväg på vår, sommar och höst byter till en MTB (mountainbike) när senhösten och vinter drar igång. Det är ett bra komplement om man vill hålla igång och kunna cykla hela vintern. Då är man väl förberedd på nästa landsvägssäsong. En annan fördel med MTB är att komma in i skogen och få lite lä när det blåser.

Vinterutrutsning för cyklisten
För att klara kylan behöver man utrusta sig med lite kläder för vintercykling. Man måste tänka på att klä sig med olika lager. Det finns långa vintercykelbyxor med och utan padding, långärmade tröjor, underställströjor, vinterjackor, hjälmmössa (är ett måste), skoskydd med reflex, vinterhandskar med reflex samt även reflexväst. Det är jätteviktigt med reflexer inte bara i västen utan då även i skor, handskar och på hälmen, så att medtrafikanterna kan se vad du gör (t.ex om skall svänga så syns det lättare).

Vinterutrustning för cykeln
Eftersom det blir mörkt så tidigt på dagarna måste man utrusta cykeln med belysning både för sin egen del att kunna se var man kör och givetvis för att kunna vara lite säkrare i trafiken. Om man har en cyclocross finns det utrymme för skärmar och dubbdäck när snön visar sig.

Träning inomhus
Spinningcykel
Om man hellre vill hålla sig inomhus finns det olika varianter för träning. Vill man träna i grupp är ju ett gym ett bra alternativ med spinning, bodypump eller att man får hjälp med att lägga upp ett gym pass. Om det är svårt att hinna med att åka iväg finns det ju även spinningcyklar att köpa. Till dessa kan man då även köpa program så att man kan koppla upp sig via dator och köpa olika vägar att köra via en tvskärm.
Det finns många olika typer och märken av spinningcyklar. En spinningcykel som vi kan rekommendera är en Merida Spinning Vasa cykeln. Det är en inomhuscykel som är väldigt enkel att anpassa fler användare och ger dig optimal cykelspecifik träning! Remdrift och ett 24 kg tungt svänghjul ger användaren en jämn belastning samtidigt som ljudnivån är minimal. Sadel från italienska Prologo samt steglös justering av styre och sadel är några av finesserna.
Trainers
Ett billigare alternativ är trainers eller rollers. En trainer är en ställning som du kan sätta upp din cykel i. Bakhjulet ligger an mot ett hjul som du steglöst kan bromsa och du kan ställa in hur tungt den skall gå. Det finns speciella däck som du kan använda för det sliter en hel del på däcket. Ställningen kan sättas i t.ex vardagsrummet för det tar inte så stor plats. Även har kan du ha program som du kan koppla upp din dator i och även kunna se på TV-skärmen. Utrustning till en trainers kan vara en matta som du kan lägga på golvet för att skydda det. Det finns dessutom en skydd som du sätter på ramen för att skydda cykeln för svett. Trainers finns i olika prisklasser från ca 1500-2000Kr och uppåt. Det finns då enklare modeller till mer avancerade där du även här kan koppla upp dig via TV-skärm, där man kan tävla mot andra osv.

Rollers
Rollers är en ställning med rullar. På denna behöver du inte byta ut däcken. Cykeln ställs på rullarna och det är bara till att cykla. Det svåra med rollers är cykeln måste hållas rak. Fördelen med en roller är att du tränar både balans och kondition.

Nu när julen närmar sig med stormsteg finns det ju alltid en hel del julklappar man kan önska sig. Utrustning, kläder, presentkort (så kan man välja själv).
Lycka till med vinterträningen. Det finns ett ”ordspråk” som stämmer rätt bra eller i många lägen. Det finns inte något dåligt väder det finns bara dåliga kläder och utrustning (kan tilläggas).
Cykelhandlaren i Löddeköpinge

IMG_1795

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.