Sara – en löparprofil att inspireras av

Fil 2015-06-10 17 39 45Kanske har Du sett henne när hon i ur och skur kutar runt i bygden. Kanske har även Du undrat vad det är som driver henne.

Sara springer 7 dagar i veckan för att rensa tankarna, få ny energi och hitta sig själv. Totalt blir det ca 10-15 mil i veckan.

-För mig handlar löpning om att älska livet. I slutänden är det endast du själv som kan står för hur du handlat i ditt liv, att då vara nöjd med detta är så viktigt.

Sara Scharfenort är 41 år och bor i villa med man och 3 söner som är 12 år, 8 år och 9 mån
Sara har under många år varit tennisspelare på elitnivå. När hon la racketet på hyllan fick hon leta länge innan hon hittade en ny motionsform som passade henne.

10 år efter tenniskarriären, efter att hon hade fått sitt första barn började hon löpträna.

-Det var inte givet att jag skulle blir en löpare. Jag sprang en sträcka som tog 12 minuter. Om och om igen. Jag var van vid att träna mycket, men vi blir bra på det vi gör så jag fick hålla på med min 12 minuters löpning länge. Jag hade inget program att följa utan jag fick lita till känslan i min egen kropp. Även om det var tungt i början var det ändå något som gjorde att jag kände att jag hittat min grej. Jag älskar att vara utomhus och efter ett tag kände jag att jag kunde njuta av det positiva som löpningen gav mig, både de fysiska och känslomässiga bitarna. Känslan efter ett löppass var och är obeskrivlig. Jag kände att jag hade en stor utvecklingspotential och det blev en av mina drivkrafter. Jag ville utmana mig själv och anmälde mig till några lopp. Jag placerade mig femma i Lundaloppet och trea i Blodomloppet.

Efter Saras fina placeringar utökade hon sin löpdistans. Längre sträckor ledde till mer fokus på känsla, vilket passade Sara bättre.

-Det tog 5 år att komma dit, jag lät det ta tid. Löpningen hade blivit ett med mig och det är där jag hittar kraft o kreativitet. Idag bryr mig inte så mycket om sträckan eller hastigheten utan mer om känslan i kroppen. Jag springer varje dag så länge som det tar att släppa mina tankar och tills löpningen börjar tillföra energi.

Sara beskriver med inlevelse och övertygelse vad löpningen ger henne på alla plan i livet. Hur det hjälper henne att bli lite mer sig själv, att finna ro och energi. Hur hon upplever och fokuserar på känslan i kroppen och vad som ger henne motivation och en inre drivkraft att leva sitt liv så som hon vill. Känslan i kroppen, att inte ha ont, att få lov att vara skadefri. Känslan när andningen är integrerad och fri, när allt flyter. Känslan att vara närvarande i nuet. Då kommer de positiva tankarna.

-Då kan jag lyfta blicken och se vad som finns runt omkring mig. Då kan jag njuta av årstidernas skiftningar och bli ett med naturen. Det är en härlig känsla att vara en del i ett större sammanhang.

Hon pratar också om att vi måste sänka kraven på oss själva, både i vardagen och när vi motionerar.

-Jag har varit elitidrottare. Jag vet verkligen hur höga kraven kan vara, kanske framför allt de egna kraven. Man får vinsten själv, men man tar även förlusten själv. Det är lätt att bli för kritisk.

Har även du dagar då motivationen tryter? Vad gör du då?

-Visst finns det dagar när det känns jobbigt men då tar mig ut o sänker istället kravet på mig själv. Jag tillåter mig att bara få lov att komma ut o hitta känslan. Alla har olika svårigheter och bekymmer, men att med hjälp av löpingen hitta sig själv och den inre drivkraften är grymt starkt. Jag försöker att hela tiden hitta glädjen i livet, att hitta min egen glöd och välja att fokusera på det positiva. Jag vill inspirera andra till samma sak.

Sara beskriver dagens löprunda:
– Dagens morgontur började i ösregn, slutade med solsken, så som livet kan te sig ibland. Det gäller bara att hitta sin egen drivkraft framåt. Vad som är din drivkraft är inte någon annans. Tankar som också bearbetas under löpturerna var dessa; Ditt liv kan aldrig jämföras och jämför aldrig ditt liv med någon annans! Alla har vi olika bakgrund till hur vi handlar! Vad är ett perfekt liv egentligen? Perfekt för dig är det viktigaste! Ha roligt och skoja om dig själv, ta dig inte på för stort allvar, livet är fullt av allvarsamma ämne ändå. Hitta njutningar i vardagen vad det än må vara, unna dig det, eller om du njuter av att unna andra?!

Man kan aldrig springa ifrån sin situation o sitt eget liv, men man kan hitta kraft att ta tag i problemet o se ny lösningar.

2 thoughts on “Sara – en löparprofil att inspireras av

  1. Pingback: Träning ger energi | Heiman & Co AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.