Rör Dig minst 2 timmar på jobbet

3045217-inline-i-4b-everything-science-knows-right-now-about-active-desks-copyFör att hålla dig frisk bör du röra på dig minst två och helst fyra timmar under arbetsdagen.

Brittiska folkhälsomyndigheten har för första gången tagit fram riktlinjer för låg fysisk aktivitet på jobbet. Enligt en internationell forskningssammanställning handlar det om att helt enkelt ställa sig upp ett tag, eller ta en kortare promenad, under sammanlagt minst två timmar, helst fyra.

Det är första gången som konkreta riktlinjer för lågintensiv aktivitet på kontorstid sammanställs. Målet är att brittiska arbetsgivare ska ta med riktlinjerna i de dagliga föreskrifterna precis som man tar hänsyn till buller eller andra miljöfaktorer på arbetsplatsen.

De största problemen med stillasittande är att musklerna blir inaktiva, vilket inte är bra för musklerna men inte heller resten av kroppen. Energiförbrukningen är väldigt låg när man sitter still. Enligt studier ökar stillasittandet risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, typ-2 diabetes och vissa former av cancer.

Enligt färska undersökningar tillbringar medelålders svenskar drygt 60 procent av sin vakna tid helt stillasittande.

Riktlinjerna om två timmars fysisk aktivitet per arbetsdag kan, och borde också, överföras till Sverige. Det menar Elin Ekblom Bak forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, som undersöker just hur stillasittande påverkar oss svenskar:

– Det här är ett bra och första steg för att lyfta på den stenen och visa på att detta är av betydelse, vi kan försöka mata på med hur många forskningsresultat som helst, och så blir det en tidningsrubrik dagen efter, och alla vet kanske att det inte är så bra att sitta, men kommer det sådana här riktlinjer så finns det i alla fall en möjlighet att trycka på arbetsgivare att skapa en hälsosammare miljö för deras anställda.

Vad är ditt tips för en vanlig arbetsdag, hur ska man röra på sig?

– Ja det viktigaste är variation. Det gäller att variera sig att sitta lite, stå lite, röra lite på sig. De flesta arbetsplatser idag har ett höj- och sänkbart skrivbord, så det är ett första alternativ att kunna sitta och stå.

Ytterligare ett annat att placera exempelvis skrivare och annat på ett annat våningsplan så att man tvingas röra på sig och gå i trappor under arbetsdagen, eller att ha möten ståendes eller gåendes, enligt Elin Ekblom Bak. Hon menar att det även finns klara fördelar för arbetsgivaren att inkorporera två timmars rörelse i de dagliga arbetsföreskrifterna:

– Ja absolut, sjukskrivningar kan minska och studier har visat att effektiviteten och prestationen är densamma eller blir bättre av låg fysisk aktivitet under arbetsdagen.

Svenska Folkhälsomyndighetens aktuella rekommendationer för fysisk aktivitet generellt finns här.

Referenser:
Buckley J et. Al. ”The sedentary office: a growing case for change towards better health and productivity. Expert statement commissioned by Public Health England and the Active Working Community Interest Company”, 1 Juni, British Medical Journal, DOI:10.1136/bjsports-2015-094618.Ekblom bak et. Al. ”The Daily Movement Pattern and Fulfilment of Physical Activity Recommendations in Swedish Middle-Aged Adults: The SCAPIS Pilot Study” Plos One, 16 maj, DOI:10.1371/journal.pone.0126336

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.