Omtanken och Kanelbullens dag

Kanelbullens dag 4 oktober.
År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen. En tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag, förutom att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige
Jag sällan tar mig tid för att baka. Men i en vardag där allt snurrar på, hastigheten speedas ständigt upp, är det en lyx att bara få vara i nuet en stund.
Njuta av den varma mjuka degen, spana in hur bullarna jäser, känna dofterna och se hur de får fin färg i ugnen. Passa på att få sinnesro genom att stå still och stadigt, bara vara och se oss omkring oss när degen och bullarna ska jäsa. Kanske dröja oss kvar vid det förflutna, stanna kvar i känslan, och minnas mammas bullbak i barndomshemmet, farmors bullar eller stunden med fika på utflykten.
Cirka 70 bullar, önskar du inte fullt lika många går det bra att halvera receptet.
Du behöver :
2 pkt jäst ( söta degar)kanelbulle
250 gram smör
1 1/2 liter standard mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 2,2 kilo

Fyllningen med kanel :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3-4 msk kanel

Eller fyllning med vanilj :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3/4 dl vaniljsocker

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( eller använder bakmaskin ). Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Degen kan bakas ut i olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut när de är gyllene. Låt svalna på galler.
Frys in de som blir över. Jag brukar tina upp frysta bullar på 80- 100 grader i ugnen, när det finns några… Blir som nybakade igen.

Njut av din dag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.