Livsviktig balans

Det är livsviktigt att träna sin balans och styrka genom hela livet.

I Sverige dör i snitt tre äldre personer varje dag till följd av fallolyckor. Förutom att fallolyckor skapar stort lidande och försämrade livskvalitet genererar det också stora kostnader.

Det finns många riskfaktorer för att falla varav diabetes, dålig syn, tidigare fall, mental status, multipla mediciner, dålig balans, gångsvårigheter, rädsla, psykofarmaka, depression är några.

En nyligen publicerad studie har jämfört styrketräning, balansträning och en kombination av båda. Alla tre grupperna förbättrade sin balans, men de som styrketränat hade en mer långvarig effekt.

De Nationella Rekommendationer om fysisk aktivitet för vuxna, framtagna av Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet och antagna av Svenska Läkaresällskapet 2011, säger att personer över 65 år bör utöver de allmänna rekommendationerna även träna balans. Även Socialstyrelsen och Statens Folkhäsloinstitut stödjer balansträning för äldre och vissa riskgrupper.

För att balanstränings ska ge effekt måste den stegras utifrån varje enskild persons förutsättningar. Träningen måste också balansera på gränsen till vad personen klarar av. En svensk forskargrupp har tagit fram ett högintensivt träningsprogram som utvärderas med gott resultat. ”The Hife program” The high-intensity functional exercise program Det är ett träningsprogram som utvärderas och förbättrar deltagarnas benstyrka, balansförmåga samt gångförmåga. Kriterierna för övningarna i programmet är att de är funktionella, genomförbara utan välutrustad träningslokal och lämplig för äldre med olika grader av funktionsförmåga. För att balansträning ska vara effektiv och göra nytta måste träningen vara progressiv, vilket detta program har ett tydligt upplägg för. I studien av detta program har man sett att högintensiv träning är fördelaktigt. Förutom balans vet vi att fysisk aktivitet har goda effekter på kognitiva funktioner såsom minne, koncentration, uppmärksamhet och reaktionstid. Så även på psykologiska aspekter som depression och ångest.

Tips på hur Du stegrar Din balansträning:FarmorFarfar
Byt underlag. Att gå på en mjuk matta eller gå i skogen istället för på plant underlag.
Blunda. Att stå på ett ben kan genast bli mycket svårare
Skaka på huvudet samtidigt som du för enklare benövningar, tex går upp och ner på en låg pall
Byt riktning/position snabbt och ofta. Gör benböj i olika väderstreck.

Så fortsätt träna och glöm inte att snubbelsäkra ditt hem. I många kommuner kan Du få hjälp med att se över hur Du kan minska riskerna för fall i Ditt eget hem.
http://www.communitymedicine.umu.se/forskning/forskning-geriatrik/geriatrik-fopanu/

Tagged on:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.