Att inte bli av med foglossning

Tillhör Du de där som fortfarande har ont i bäckenet fast bebisen har kommit ut?
Du är inte ensam. Upp till 40% har fortfarande besvär 6 månader efter förlossningen. För de flesta blir det bra, men ca 5% har fortfarande problem efter ett år.

Kvinnor med bäckensmärta bör inledningsvis träna under ledning av sjukgymnast och företrädesvis utöva stabiliserande träning som bygger upp inifrån och ut. Glöm inte bäckenbotten då den har en viktig roll i coremuskulaturen.

Det finns en manlig engelsk sjukgymnast, Professor Peter O´Sullivan, som forskat på bäcken- och ryggproblem. Han påstår att kvinnor som förväntar sig att bli av med sin graviditetsrelaterade bäckensmärta blir bra efter förlossningen. Det är vi andra som inte blir det. Oerhört provocerande. Speciellt eftersom det kommer från en man som aldrig själv varit i närheten av att förstå vilken fysisk och psykisk belastning foglossning innebär.
Men han har rätt i vissa aspekter. När vi blir rädda för att röra oss och slutar lita på vår egen kropp, då kan det ställa till bekymmer. Det innebär inte att Du ska forcera dina gränser.

Martina Skoog driver bloggen gravidcoachen.se och dessutom en sluten facebookgrupp där du kan diskutera med andra i samma situation och ställa frågor. Martina Skoog, är sjukgymnast som arbetar med gravida både traditionellt och med Feldenkrais metoden. Jag tycker hon beskriver väldigt fint hur Du som fortfarande har problem efter förlossningen kan tänka. Texten är, med Martinas tillåtelse, hämtad från hennes Facebookgrupp

Martina SkoogVill börja med att säga att bäckenet är vårat kraftcentrum i kroppen. I bäckenet finns vårt största skelett och våra största muskler, och runt skelettet sitter många ligament. Skelettet är mkt starkt! Kvinnokroppen är gjort för barnafödande, och klarar massor. Dock kan bäckenet bli känsligt för snedbelastningar. Tidigare ryggbesvär är en riskfaktor för bäcken- och ryggsmärta under graviditet. Att sedan bära ett barn som väger mer och mer kräver att man ger sin kropp den uppmärksamhet den förtjänar. Mina råd är att hitta tillbaka till kroppen och skelettets rörelser via exempelvis feldenkrais eller basalkroppskännedom. Att kunna lyfta, bära, stå och sitta med så mkt skeletttkontakt som möjligt är viktigt, och att det avlastar, blir så skonsamt för rygg och bäcken som möjligt. Sen är det såklart viktigt att börja jobba djupt inifrån med knipövningar, transversus (djupa magmuskeln) osv. Dock anser jag, att hittar man inte tillbaka till ett bra rörelsemönster och en god hållning, så blir det mkt svårare att hitta bra muskelaktivering i de djupa bäcken och ryggmusklerna.

Börja alltså med att boka tid till ngn som tillsammans med dig kan se över rörelsemönster, hållning osv. Kroppsmedvetenhet är fantastiskt nyttigt för att ta sig tillbaka.
Hur rör du dig? Hur står och går du på foten exempelvis? Kroppen rör sig i kedjor. När vi går, och ex pressar ner storttån samtidigt (jag önskar att vi skulle använda vårt mästerverk till fot lite mer :)) så sker en rörelse uppåt som sedan aktiverar sätesmuskler och magmuskler. Vi måste alltså få hjälp att röra oss så likt vårt evolutionära, naturliga rörelsemönster som möjligt. Många tappar rumpmusklerna och det beror nog mest på att man slutar att använda hela sin kropp på ett ändamålsenligt sätt, och därmed även rumpan. Att ligga på rygg och göra ett rumplyft är såklart en träning av sätetsmusklerna. Hur du rör dig när du är ute med barnvagnen är ännu mer intressant för mig, för där ska både rumpans muskler, samt mage och rygg ”kicka in”. Detta behöver man hjälp med för att komma tillbaka till.
Att lyfta ditt barn kräver att det blir ett ”bra lyft” varje gång.

Med vänlig hälsning, Martina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.