Ditt mod provocerar

mod-att-vara-sarbar-i-dina-relationer-i-ditt-foraldraskap-i-ditt-arbete”Det är inte kritikern som räknas, inte mannen som kan visa på vilket sätt den starke mannen misslyckas eller vad den som utför en gärning hade kunnat göra bättre.

Äran tillhör den man som faktiskt befinner sig inne på arenan; han vars ansikte vanpryds av damm och svett och blod; han som strider tappert, som misslyckas, som gång på gång kommer till korta eftersom varje ansträngning är förbunden med misslyckande och brister, men som verkligen bemödar sig om att utföra uppdraget; han som känner stor iver och hängivenhet; han som tröttar ut sig i ett vällovligt syfte; han som till slut, i bästa fall, får smaka den segersötma som det innebär att ha åstadkommit något stort och som i sämsta fall, om han misslyckas, åtminstone gör det samtidigt som han visar prov på stort mod” Theodore Roosvelt

Om Du bestämt Dig för att gå in på arenan och visa stort mod kommer Du att åka på en del smällar. Det spelar ingen roll om arenan ifråga är politiken, jobbet eller en ideel förening. Om det modiga är att skriva en artikel i skoltidningen, sätta in en annons eller sälja något Du själv ha gjort. Varför? För att det är en lättillgängligt sköld hos alla som inte har hittat modet ännu. Hos alla som Du provocerar genom att våga visa Ditt mod.

Så hur vågar vi då någonsin visa mod? Först ska vi ta oss förbi vår egen inre kritiker och sedan ska vi stå stadigt med självkänslan och självförtroendet i behåll när kritiken kommer. I ett Sverige där alla dessutom känner Jante.

Här får Du några tips från framgångsrika lederna hur vi lyckas hålla oss modiga nog att öppna oss och ta emot konstruktiv kritik samtidigt som vi lär oss rensa bort elaka påhopp:

  • Lyssna bara på andra som visat lika stort mod som Du
  • Skriv en lapp med människor vars åsikt verkligen räknas. De människorna älskar hela Dig, Dina starka och svaga sidor
  • Det är som att gå på lina, och skamtålighet är stången som vi balanserar i händerna, och skyddsnätet under oss är de enstaka människor i vårt liv som kan hjälpa oss att se klart på kritiken och cynismen.
  • När vi slutar bry oss om vad andra tycker tappar vi förmågan att knyta an till andra
  • När vi låter oss styras av vad andra tycker tappar vi viljan att vara sårbara
  • Om vi avfärdar all kritik går vi minste om viktiga synpunkter, men om vi ger efter för hatet så knäcker det oss

Eller så lyssnar Du helt enkelt på Astrid Lindgren:

”Det finns saker man måste göra, annars är man ingen människa, bara en liten lort”

Jag tror på Dig!

Vill Du läsa mer rekommenderar jag boken Mod att vara sårbar av sociologen dr Brene’ Brown

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.