Body Awareness Gravid

BK4488_redigerad-1Body Awareness Gravid passar alla gravida under hela graviditeten, även Dig med foglossning och förlossningsrädsla. Att redan som gravid stärka Dina djupa magmuskler och bäckenbotten kan minska magmuskeldelningen och risken för inkontinens. En vältränad bäckenbotten kan ge en kortare förlossning.

Som gravid upplever vi många förändringar. Det tydligaste är att våra kroppar förändras. Ibland känner vi oss vackrare än någonsin, ibland är det svårt att känna igen sig och trivas i sin nya kropp. En graviditet påverkar oss även på andra plan. Lycka och glädje blandas kanske med trötthet och en viss oro inför förlossning och föräldraskap. Många praktiska saker ska lösas. Tankar på vår egen barndom, uppväxt och relationer till våra egna föräldrar fyller våra huvuden och gör det svårt att sova.

Vi har i Sverige en bra Mödravård och tillgång till mycket information. De flesta som kommer till mig för att öva Body Awareness vet mycket om barnet och sin egen fysiska status. Istället är det tid för att tänka, reflektera, hitta ny energi och förbereda sig mentalt de blivande mammorna söker. Några har ont, andra är rädda. En del vill fortsätta känna sig aktiva men orkar inte med de vanliga aktiviteterna på gymmet.

Här beskriver en nybliven tvåbarnsmamma med egna ord hur hon upplevt att träna Body Awareness under sin graviditet.

Hon fick sitt första barn 2011 och hade redan då problem med bäckenrelaterad smärta. Efter graviditeten konstaterades att hon fått ett diskbråck i ländryggen. Hon har ett stressigt arbete med hög fysisk belastning. Hon kom till mig med en önskan om hjälpa att träna upp sin bålstabilitet inifrån och ut och en förhoppning att i framtiden kunna leva ganska normalt igen med vanlig träning, jobb och familj. Innan sin första graviditet var hon en aktiv tjej som alltid tränat och rört sig mycket och aldrig upplevt några ryggproblem.

”Vill passa på att säga tack för all din hjälp hittills, har varit stor skillnad och märkligt (men bra såklart!) att på vissa sätt få uppleva en förbättring trots växande mage. Plötsligt kunde jag slappna av i vä ben och kroppshalva och stå bättre. Genom att hitta punkten för ’Anna-handen’ i ryggen har jag tom kunnat böja mig fram utan att det gjort ont! Mina stickningar i vä ben blev tyvärr sämre och påtagligt så efter förlossningen och när jag försöker knipa förvärras det också. Men jag ser väldigt mycket fram emot att få komma ut till dig igen och få hjälp att komma vidare!

Det största är att du hjälpt mig hitta lugn och vila i min kropp som jag inser varit så spänd för att (felaktigt) försöka undvika smärta. Även om det inte alltid lossnar när jag är hos dig och jag tänker ’hur ska jag nånsin komma dit och komma ihåg hur jag ska göra’ så har jag nu insett att det kommer efterhand och jag är så fascinerad över hur stor skillnad de till synes ganska ’enkla’ och ’små’ sakerna kan göra! Det har även varit bra verktyg att ta till under veckor av jobbiga förvärkar och nu under vår neo-tid. Det har varit en pärs och man får nog kalla det chock, men dina övningar har hjälpt. Så jag är så tacksam!”

Läs mer

Anmäl Dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.