Aldrig för sent att börja träna

25817_ec2c126eEn låggradig, kronisk inflammation kan ligga till grund för att vi med åldern förlorar våra muskler. Men utvecklingen går att vända med rätt kost och styrketräning. Det visar en ny Örebrostudie publicerad i Journal of Applied Physiology.
I snitt förlorar vi cirka tio procent av vår muskelmassa per årtionde – med start redan i 40-årsåldern. Forskarna beskriver det som en dold folksjukdom som kommer bli ett allt större problem allt eftersom fler lever längre.
60 kvinnor mellan 65 och 70 år ingick i studien i Örebro. De var alla friska, aktiva och mådde bra. De delades slumpvis in i tre olika grupper. En kontrollgrupp som fortsatte som tidigare, en grupp som började styrketräna två gånger i veckan och en tredje grupp som började styrketräna och som dessutom fick en kostplan.
Efter sex månader var det tydligt att styrketräningen hade gett resultat. Båda grupperna som tränade hade 20 procent starkare benmuskler. Gruppen som inte tränade hade förlorat muskelstyrka.
När man tittade på muskelmassan såg forskarna att den andra gruppen som styrketränat hade ökat muskelmassan något men den tredje gruppen som dessutom hade förändrat sin kost hade ökat sin muskelmassa signifikant
Kvinnorna i studien fick med sig menyer att följa och för att få en långsiktig förändring tror forskarna att det måste vara roligt och enkelt att göra förändringar. De har ätit extra omega-3 – en fettsyra som kan ha en anabol, det vill säga muskelbyggande, effekt – i form av framför allt mer fisk och skaldjur.
Problemet kommer sakta smygande men när det nått en viss punkt kan det få allvarliga konsekvenser. Det blir svårt att klara sig i vardagen och att leva ett självständigt liv. Risken för fallolyckor ökar och det kan leda till en för tidig död.
Vi vill leva, vara friska och ha en god form, 70 har blivit det nya 50.Undvik en passiv livsstil för att förhindra att muskelmassan ska försvinna snabbare.
Idag ägnar sig många seniorer åt intensiv styrketräning, och de gör de rätt i. Forskning visar att intensiv styrketräning ger den bästa effekten för äldre och det går att bygga muskelstyrka. Utöver styrkan så förbättras balansen och smidigheten.
Kom ihåg att intensiv funktionell träning har goda effekter också hos äldre personer – det är aldrig försent att börja träna.
http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/rattkostochstyrketraningbromsarforlustavmuskler.5.73a435f914fb831640d750.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.