Bike Fit

Det är många faktorer som samverkar när man ska ta sig fram snabbt på en cykel.
En cyklist får bryta nästan varje tävling då hen har problem med baksidan av låret. Hen gör därför en Bike Fit, en justering av cykeln utifrån hens kropp. Efter utprovningen går effekten vid cykling ner. När kroppen sedan succesivt vänjer sig vid de nya inställningarna kan cyklisten åter få ut lika mycket effekt, men nu utan att ha några känningar i lårets baksida.
Det är Bike Fit och Basal Kroppskännedom i skön harmoni. När väl kroppen lämnar sitt felaktiga, invanda mönster och hittar rätt position kan vi med små justeringar förebygga skador. På vägen behöver vi skilja på vad som är bra för oss nu och vad som är bra för oss i längden och vara tålmodiga i processen.

Det man traditionellt har pratat mest om inom cykling är motorn och materialet. Motorn, hur vältränad är cyklisten. Materialet, vilka komponenter cykeln består av. Lättast och snabbast är det naturligtvis att byta ut materialet.

Två andra saker som är viktiga för resultatet är hur väl materialet är anpassat efter just den cyklisten och hur väl cyklisten förmår utnyttja sina resurser.
Dr Andy Pruitt är en framgångsrik legend inom cykelsporten. Han började fundera över varför det uppstod så många knäskador inom cykling och hur man skulle kunna förebygga det.
Han insåg att varje cyklist är unik och genom att göra en individuell, 3 dimensionell rörelseanalys kan man justera materialet efter motorn och därigenom minska risken för skador och öka kraften man får ut. Att justera cykeln efter människan och inte tvärtom.

Själv har jag förstått att jag genom små justeringar av min kropp, Basal Kroppskännedom, kan minska risken för överbelastning och hitta en mer behaglig och långsiktigt hållbar position på cykeln.

Vilka skillnader skulle det kunna bli om jag tog hjälp att justera min cykel efter just mina förutsättningar? Jag bokar en Bike Fit Grande hos Cykelhandlaren i Löddeköpinge.
Jag träffar Matti. Han är utbildad enligt ett amerikanskt koncept framtaget av dr Andy Pruitt.
Matti kom 2008 delad 1a i motionsklassen i Vätternrundan. Han har jobbat med cyklar i drygt 10 år och hållit på med Bike Fit de senaste 5-6 åren.

Matti börjar med att gå igenom om jag hade tidigare skador eller om jag upplever några problem när jag cyklar.
Sedan kontrollerar han min hållning i stående. Visst har jag en rotation i ena bäckenhalvan. Han går vidare med att testa rörlighet, styrka och funktionell stabilitet. Han tittar på fotens position och hur den faller, knäna, höfterna, ryggraden, skuldrorna och nacken. Han kontrollerar även benlängdsskillnad. Jag har god rörlighet och stabil bål. Fötterna pronerar och knäna är inte tillräcklig stabila.

Sedan är det dags att sätta sig på cykel och trampa. Målet är att hitta en position som är skonsam och ger kraft utifrån mina anatomiska förutsättningar. Vi justerar klossarna för att bättre kunna utnyttja kraften i hela foten och för att kraften från benet ska gå mer i linje med rörelsecentrum. Vi justerar även för att undvika att mina knän faller innanför mittlinjen.
Vi höjer upp sadeln och vinklar styret något så mina handleder blir raka, samtidigt som jag har lätt böjda armbågar och skuldrorna är stabila.
I slutänden får jag en lite mer aggressiv position.

Äntligen dags att cykla. Jag känner inte av mitt högra knä som brukar smärta på insidan, inte heller känner jag något från hälsenorna. I uppförsbackarna mellan Örtofta sockerbruk och Eslöv går det definitivt snabbare. Min nya position gör att jag har lättare för att utnyttja kraften från musklerna på baksidan av låren och kan dra hela varvet.
Lite knäkontrollsövningar så kommer jag bli snabb som vinden. Om några veckor är det dags att komma tillbaka till Matti hos Cykelhandlaren i Löddeköpinge för en uppföljning.

Vill Du också att Din cykel ska passa Din kropp och Dina förutsättningar?
Bikefit ligth 30-45 min 800kr Då ingår kontroll av grenmått och lodlinje, justering av sadelns position i höjd och längdled och kontroll av styret.
Bikefit Grande ca 2 tim 1900kr. Uppföljning ingår.
Köper Du en helt ny landsvägscykel eller mountain bike så ingår en Bike Fit ligth.

Matti

Matti

Bike Fit grande pågår

Bike Fit grande pågår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.