Kan simträning på land öka uthållighet och styrka samtidigt som symmetrin och koordinationen förbättras? Simbänken verkar kunna vara ett bra alternativ till vattenträning.
Här skriver Mikael Rosén, förbundskapten för svenska landslaget i öppet vatten, om simbänken. Texten finns i sin helhet i ett längre blogginlägg på www.vansbrosimningen.se
”Teorin är att både uthållighet och snabbhet kan övas med en simbänk. På bassängkanten. I gymmet. Nere i källaren eller i garaget. Alex Meyer är amerikansk OS- och VM- simmare i öppet vatten och har tidigare simmat i Harvards skollag. Han är en varm förespråkare av användandet av simbänk: ”Jag har märkt en rejäl skillnad i min kraft och uthållighet sedan jag började använda simbänken i min träning. Nu kan jag inte tänka mig att träna utan att använda den.”
Det finns forskningsstudier där simbänken använts för att spegla simtagens symmetri. Det visar sig att det inte är ovanligt att vissa simmare utvecklar upp till 30 % mer kraft från det högra armtaget än från det vänstra eller tvärt om. En sådan skevhet är naturligtvis bra att känna till då man vill korrigera sin simteknik för att simma snabbare eller bara för att undvika skador, vilket också gör att man kan simma snabbare med tiden.
Tränare vid University of Tennessee har märkt två skillnader hos sina simmare som använt simbänk under en längre tid. Dels förbättrar de styrkan i simtaget, dels även förståelsen för hur kroppen passar ihop de muskulösa rörelserna för att simma fort i vattnet. Simbänken verkar enligt detta alltså vara det absolut bästa sättet att få en högre belastning på simrelaterade rörelser.
För att få bästa resultat av att använda en simbänk rekommenderas att man är en van simmare. Vana simmare kan få jämförbara fysiologiska värden på simbänken jämfört med simning i vatten och dessutom relativt lätt använda samma muskulära kraftfördelning som när de simmar. Simbänken kan användas såväl för ipsilaterala som kontralaterala rörelser. Med det menas rörelser som påminner om fjärilsim respektive frisim. Det är viktigt att ställa in bänken så att den ger ett önskat motstånd och så att simmaren inte glider neråt vilket skulle sabotera träningen. Det går att använda simbänken både för uthållighet och för mer styrketräningsliknande träning.
Min bedömning är att två genomtänkta pass på simbänk i veckan i kombination med tre lika genomtänkta pass i bassängen eller i utomhus beläget vatten är ett utmärkt sätt att förbereda sig för Vansbrosimningen, även för simmare på väldigt hög nivå.”