Är det möjligt simma 1000 meter motströms om du endast har ledsyn? Om Du tidigare tagit Simborgarmärket men inte är mer inbiten simmaren än att du nöjt dig med de 200 meterna motionssim som krävs för att i Sverige räknas som simkunnig? Eva Öresjö, 71 år, är beviset på att vi kan välja att fokusera på möjligheterna och klara så enormt mycket mer än vad vi tror. Hon genomförde Vansbro Kortsim 2015 tillsammans med sonen Erik som ledsagare.
Eva har en näthinnesjukdom som senaste åren kraftigt har försämrat hennes syn. Tidigare tyckte Eva om att ta långa skogspromenader, att cykla och sommartid att motionssimma kortare sträckor. När hon nu endast har ledsyn är det svårare för Eva att motionera. Som det gärna blir när det blir svårare att motionera så försvinner snabbt konditionen och styrkan vilket också försämrar balansen.
I Sverige har vi generellt en god simkunnighet. Ändå är det många vuxna som vill känna sig säkrare och starkare i vattnet. Att simma 1 kilometer motströms i öppet, kallt vatten är en utmaning många känner obehag inför.
Så hur kom det sig att Eva tog sig an utmaningen att simma i öppet vatten? Utan tvekan besitter hon ett stort mod, kämpaglöd och livsglädje.
Sonen Erik är själv hängiven motionär med sex Svenska Klassiker i bagaget. Eva tyckte det lät roligt och inspirerande när Erik berättade om vänner och bekanta som deltagit i Vansbrosimningen. Mer behövdes inte, under julgranen dök det upp en klapp som innehöll ett par simglasögon och en biljett till Vansbro Kortsim.
Målet med Vansbro Kortsim var för Eva att hitta en rolig, rimlig utmaning. Att väcka motivationen och hitta fokuserad träning för att öka aktivitetsnivån, förbättra konditionen, balansen, styrkan och rörelsemönstret. Hela våren tränade Eva målmedvetet i bassäng. Hon kunde följa bassängens kant och simmade både med och utan sin son.
Att simträna i bassäng och att simma tävling i öppet vatten skiljer sig åt på många sätt. Alla som provat kan säkert komma ihåg känslan av att gå i vattnet med en våtdräkt allra första gången. Dräkten håller värmen och gör att du flyter bättre, vilket gör att du simmar snabbare och säkrare. Våtdräkten påverkar din vattenposition, vilket kan kännas väldigt onaturligt till att börja med. Så var det för Eva också, under de första träningspassen i öppet vatten.
Under tävling är det många okända moment. Det är trångt och lätt att råka i panik. I vattnet är det inte bara svårare att andas utan också svårt att vila och ta paus. I motströmmen, när det känns som du aldrig närmar dig målet, är det lätt att stressas att ta i för mycket med benen. De stora benmusklerna drar mycket syre och du närmar dig då snabbt maxpuls. Som van Vansbrosimmare kunde Erik hela tiden finnas med och coacha mamma Eva att slappna av och bit för bit bestämt simma på. Uppbackad av publik, funktionärer och inte minst av Erik klarade Eva sitt mål. Hon fick slita ordentligt, men att behöva kämpa gjorde också lyckan i mål ännu större.
Det är aldrig för sent att börja motionera. Att få upptäcka glädjen i att utmana sig själv, övervinna sina rädslor och svårigheter, kämpa riktigt mycket och att lyckas. Det är fantastiskt att Eva uppnådde sitt mål, men i mina ögon hade det inte spelat så stor roll om hon kommit i mål eller inte, för jag tror att hon vunnit så mycket på vägen. Förbättrad kondition, styrka och balans kan öka livskvaliteten och självständigheten enormt mycket, det kan förebygga fallolyckor och förlänga livet. Att dessutom få träna och tävla tillsammans med sin son, vilken glädje, motivation och inspiration har inte det tillfört?
Direkt efter målgången i Vansbro Kortsim pratade Eva redan om nya utmaningar och äventyr. Kanske blir det en full Tjejklassiker?
Lycka Till med nästa äventyr Eva, du är en stor inspirationskälla för oss alla!
Lev livet fullt ut. Våga anta utmaningen utifrån dina förutsättningar. Ge dig själv möjlighet att växa och upptäcka lyckan det innebär att klara mer än du trodde var möjligt.
You are braver than you belive, stronger than you seem, smarter than you think and twice as capable as you have ever imagined.