Mina praoelever från åk 6, Nyvångsskolan i Löddeköpinge bjuder på ett recept fullproppat med nyttigheter.
Nyponbars är ett bra val som mellanmål eller snacks efter träningen. Man får ny energi efter en lång dag. Nyponbarsen innehåller också massa vitaminer och mineraler som är bra för kroppen, t.ex E vitamin, C vitamin, järn, antioxidant och fiber. Nyponen och tranbären i denna bar minskar risken för urinvägsinfektion. Du får även en rosig och fin hy.
Detta behöver du till nyponbars
1 dl nyponskalmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl havregryn
½ dl torkade tranbär
1 dl finhackade torkade fikon
1 dl finhackade hasselnötter
2 krm salt
½ dl smör
1 dl honung.
2 äggvitor
3 dl kärlek
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175grader. Täck en form med bakplåtspapper. Blanda samman nyponskalsmjöl, solroskärnor, havregryn, torkade tranbär, torkade fikon, hasselnötter och salt i en bunke. Ställ detta åt sidan. Blanda smör och honung i en kastrull och koka i medelvärme. Sjud ett par minuter och ta sedan kastrullen från värmen. Låt smeten svalna något och vispa sedan ner äggvitorna. Mixa allt till en stor smet, blanda noga. Bred ut smeten jämnt över formen. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 min.
När smeten är klar så låt den kallna helt och skär den i bars.