Body Awareness

127Vad är Body Awareness?

Lågintensiv stabiliserande träning som stärker oss fysiskt och mentalt. Små enkla rörelser som ökar vårt välbefinnande nu och i framtiden.

Passar lika bra för Dig som vill hitta enkla, effektiva verktyg att hantera stress, för Dig som har smärta eller någon fysisk instabilitet som för Dig som kanske sörjer.

Allt vi är med om, erfarenheter, känslor och stress lagras i kroppen. Det sätter spår i hur vi mår, står, går och andas. Body awareness handlar om att se helheten och hitta balansen, att förstå hur delarna påverkar varandra. Body Awareness är både en filosofi o en sjukgymnastisk behandlingsform. Body Awareness är ett pedagogisk förhållningssätt.

Body Awareness är en västerländsk form av tai chi och qigong, men kan även beskrivas som ”mindfullness i kroppen”.
Body Awareness är en lågintensiv träningsform som bygger på enkla rörelseövningar. Övningarna är uppbyggda för att locka på det mest optimala och funktionella sättet att använda kroppen. Kroppen har sina anatomiska förutsättningar och varje led har en optimal rörelsebana. Hittar vi den, kan vi frigöra oss från onödiga spänningar och hitta energi. Övandet sker under medveten närvaro och i samklang med andningen.

Vad är skillnaden när vi tränar som vanligt och enligt Body Awareness?

Svaret är att skillnaden inte behöver vara så stor men kan vara enorm. Eftersom metoden lärs in genom eget övande blir upplevelsen stark. Upplevelserna i kroppen, istället för ord, är ankaret som leder till fysisk och psykisk utveckling och välbefinnande. Body Awareness bygger på att människan består av fyra existensnivåer (fysisk, fysiologisk, psykologisk o existentiell) och att vi behöver tillgång till alla nivåer för att må bra.

Metoden passar för ett stort antal människor med olika förutsättningar och behov, oavsett om målet är att återställa, bibehålla eller förbättra god hälsa.

Metoden är inspirerad av fransmannen Jacques Dropsy och utvecklades av svenska och norska sjukgymnaster under början av 1980-talet. Gertrud Roxendal är en av de sjukgymnaster som var med om att introducera metoden i Sverige och har betytt mycket för dess utveckling.
Idag används Body Awareness i många länder. På svenska kallas metoden Basal Kroppskännedom.

Metodens effekt har bekräftats av många studier, doktorsavhandlingar o kliniskt beprövad erfarenhet. Utbildningen består av fem steg. Den är enbart öppen för sjukgymnaster och bedrivs i Sverige av Institutet för Basal Kroppskännedom.